0-6 AY
BEBEK BESLENMESİ
0-6 AY BEBEK BESLENMESİ
Bebeğin sindirim sistemi ve böbrek sisteminin fizyolojik olarak gelişmemiş olduğu bu dönem için en uygun besin maddesi Anne Sütüdür. Anne Sütü bebeğin fizyolojik ve psiko-sosyal gereksinimlerini ilk 6 ay tek başına karşılar. Bu aylardan sonra uygun ek gıdaların başlanması ile onun hayata beslenme bozukluğu ve enfeksiyon tehlikesinden uzak sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlar. Anne sütü her çocuğun gereksinimine göre ayarlanmış yüksek nitelikte bir bebek besinidir.
İlk 5 gün Kolostrum (Ağız) adı verilen Anne Sütü 6-10. günler arası Geçiş Sütü, 10. günden sonra da Olgun Süt niteliğini kazanır.
Anne ne kadar stresten uzak, rahat ve bebeği ile ne kadar sevgiye dayalı iletişimler kuruyorsa süt salgılanması o kadar bol olacaktır. Anne Sütünde emzirmenin ilk dakikalarında sütteki su oranı fazla, yağ ve protein oranı az olup emzirmenin sonuna doğru ise su oranı azalmakta, yağ ve protein oranı artmaktadır.
Anneler emzirmenin 2. ve 5. günlerinde ortaya çıkan memelerde dolgunluk, ağrılı, çatlak meme başları ve ilk 5 ila 10.günde bebeğin kilo kaybetmesi, bebeğin herhangi bir sebeple ağlamasından üzüntü ve sıkıntı duyarlar. Bu nedenler süt salgılanması refleksini azaltır ve anne biberon beslenmesine geçmek ister. Bu sıkıntılar en aza indirgendiğinde başarılı bir emme dönemi başlar. Sütün salgılanmasındaki en iyi uyarı memelerin düzenli ve tam olarak bebek tarafından boşaltılmasıdır. Bu nedenle bebekler özellikle ilk günlerde her istediğinde ve ağladığında emzirilmelidir. Ancak bebeğin her ağlamasının açlık nedeniyle olmadığı da bilinmelidir.
Bebeğin ağlama nedenleri :
- Çok giydirme
- Kirli, ıslak alt bezi
- Kolik gaz
- Çok sıcak veya çok soğuk dış ortam
- Yeterli ilgi görme isteği
- Hastalık
- Açlık
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMENİN ÜSTÜNLÜKLERİ
- Bebek için ideal besleyicileri içerir
- Her zaman steril, hazır ve ekonomiktir
- Enfeksiyonları önleyici etkisi yanında alerjen değildir
- Çocuğun psikolojik gelişimi üzerinde olumlu etki yapar
Daha henüz bilmediğimiz birçok üstünlüğü olduğu da kesindir. Her yeni bulunan özelliği bizi şaşırtmaya devam etmektedir.
Anne sütüne ek olarak 0-4 ay arasında günde 3 damla D Vitamini, doğum ağırlığının 2 katına ulaşıldığında Demir damlası, sonraki aylarda vitamin ve mineral gereksinimi çocuğun gelişimine göre doktor tarafından ayarlanır.