loading

1-5 YAŞ

ÇOCUK BESLENMESİ

BESLENME

1-5 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ

Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli nokta, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. Bu dönemde beslenmede dikkat edilecek noktalar şöyle sıralanabilir.

  • Çocuklara bütün yiyeceklerin yenilmesinin gerekliliği ve yararları anlatılmalıdır.
  • Çocuklar kendi haline bırakılmalı, yemek yemesi için zorlanmamalıdır.
  • Çocuk, sevmediği yemeği yemek için zorlanmamalı, sevdiği şekilde hazırlanmalıdır.
  • Çocuk 13-14 aylıktan itibaren kaşık kullanmaya alıştırılabilir. 1 yaşından sonra sofrada yemeklerini aile bireyleri ile birlikte yiyebilen çocuğun tabağı çatalı ayrı olmalıdır. Çocuk sofrada kendi kendine yemeğe çalışırken döküp saçtığında ona kızılmamalıdır.
  • Aileye çocuğun bir öğünde yemek yemediğinde ikinci öğünde mutlaka yemesi gerekliliğinin öneminin uygun bir dille anlatması önerilmektedir. Fazla ısrar edildiğinde çocuk yiyeceklerden tiksinir.
  • Çocuk yemek yemesi için vaatlerde bulunulmamalıdır. Ailedeki bireylerin çocuğun yanından yemekleri eleştirmeleri yiyecek seçmeleri gereksiz huzursuzluklar çıkarmaları çocuğun yemek yeme alışkanlığını olumsuz yönde etkiler. Çocuğun düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanabilmesi için aile bireylerinin düzenli yemek yeme alışkanlığına dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Çocuklara çay kahve verilmesi, içerdikleri uyarıcı maddeler nedeniyle onları aşırı sinirli yapar. En iyisi bu içecekleri çocuğa tattırmamaktır. Her çeşit şekerleme, pasta, kek, dondurma, çocuklara çok sık verilmemesi gereken yiyeceklerdir. Çocuğa şekerleme vermek hem iştah kapatır hem de yetersiz beslenmeye yol açtığı gibi diş çürüklerinin de en önde gelen nedeni olmaktadır.
  • Bu dönemde çocuklar ağız ve diş bakımı konusunda eğitilmeli, günde iki kez dişlerini fırçalamaları sağlanmalıdır. 1, 5 – 2 yaşına gelen bir çocuk bir diş fırçasına sahip olmalı, diş macunu kullanmaya başlayabilmelidir.
  • Uygun beslenme adetleri bebeklikte başlatılmalı, bunun için çocuğa değişik tatta ek besinler yedirilerek çocuğun ileride yemek seçme veya tatlı şeyleri çok isteme gibi sorunları önlenebilir.

Bu dönemde çocuklar dört öğün beslenmeli, temel besin gruplarından (süt, sütlü gıdalar, etler, yumurta, tahıllar, sebze ve meyveler)yeterli ve dengeli bir şekilde verilmelidir