loading

RAHİM AĞZI

KANSERİ

ÖNEMLİ!

RAHİM AĞZI KANSERİ

TÜRKİYE DE RAHİM AĞZI KANSERİ HPV (Human papilloma virüs)

Yaşam şartlarında düzeltme, sağlık koşullarının iyileşmesi tıbbi gelişmeler gibi nedenlerle insanların yaşan süreleri uzamaktadır. Yaşam süresi uzadıkça çeşitli sağlık problerinin yanında kanser görülme riski ve sıklığı artmaktadır. Kadın ve erkek ölümleri arasın da kalp ve damar hastalıklarından sonra kanser ölümleri gelmektedir.

Türkiye de 1998 yılında en sık görülen ölüm nedenleri arasında birinci sırada %38 oranında kalp ve damar hastalıkları ikinci sırada %15 ile kanser hastalıkları gelmektedir. Gerçek anlamda toplumun tamamına yakınını kapsayan güvenilir bir kanser kayıt sistemi bulunmamaktadır. Ülkemizde 1982 yılında kanser bildirimi zorunlu hastalıklar listesine alınmış olmasına rağmen halen ülkemizdeki kanser sıklığı hakkında net bir bilgi sahibi değiliz.

Türkiye de gerçek anlamda toplumun tamamına yakının kapsayan kanser kayıt sisteminin olduğu tek il İzmir’dir. Bu verilere göre erkekler de kanser sıklığı kadınlara göre daha fazladır. Erkekler de sigara ile ilişkili olan akciğer, mesane, nefes borusu kanserleri ilk sırada gelmektedir. Kadınlarda meme %27.7, rahim %6.5, yumurtalık %6.4, rahim ağzı kanseri % 5.9 ile erkeklerde kanser yüz binde %157.5 kadınlar da ise yüz binde 94 oranında görülmektedir. Hacettepe üniversitesinde Ergünay ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada HPV pozitifliği %80 oranında belirlenmiştir. Bu hastalardan HPV16 %50, HPV18 %10.7, HPV53 %7.1 oranında saptanmıştır.

(BU BİLGİLER  PROF.DR.  ALİ AYHAN’IN EDİTÖRLÜĞÜNDEN ALINTIDIR)

SORULARLA RAHİM AĞZI KANSERİ

1-Serviks kanseri nedir ?  Rahim ağzı kanseridir.

2-Nedeni ?  Human papilloma (HPV) virüsüdür.

3-Diğer faktörler ?  Sigara, ileri yaş, kötü beslenme, sık partner değişimi, cinsel ilişkinin erken yaşta başlaması, sık doğum, aile öyküsü.

4-Doğum kontrol hapları rahim ağzı kanserini arttırır mı ?  Tartışmalı ama arttırabilir.

5-A, C, E, Vitaminleri beta karotenlerin (havuç ve turunçgiller vb.) rahim ağzı kanserini azaltır.

6-Rahim ağzı kanserinin belirtileri nedir ?  Erken dönemde belirtisi yoktur. Kontrollerde Pap smear testi ile tanı konabilir. İleri evrede kanama, akıntı, ağrı, düzensiz kanama şeklinde kendini gösterebilir.

7-En sık görüldüğü yaşlar ?  35-39 ve 60-64 yaşlarıdır.

8-Tedavisi nasıl yapılmaktadır ?  Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi

9-Üreme çağındaki bir kadında rahim ağzı kanseri gelişirse ilerde çocuk olma şansı var mıdır ?  Özellikle erken evrelerde tanı konabilirse olabilir.

10-Tarama testleri en erken hangi yaşta başlatılmalıdır ?  21 yaş ve ilk cinsel ilişkiden sonraki ilk 3 yıl sonra başlatılması önerilmektedir. 70 yaşından sonra önceki 3 test temiz çıktıysa tarama sonlandırılabilir.

11-Adetli iken bu test yapılır mı ?  Kan bulaşması test kalitesini etkiliyeceğinden adetli iken test yapılmamalıdır.

12-Tarama testi öncesinde nelere dikkat edilmelidir ?  Kanama,vajinal enfeksiyon, son 24 saat içinde ilişki, ışın tedavisi, kimyasal maddeler, gebelik ve emzirme dönemleri test kalitesini etkileyebilir. Test öncesinde 2 günlük cinsel perhiz ve vajinal ilaç kullanılmaması önerilir. Doğumdan 6-8 hafta sonra test yapılabilir.

13-Serviks kanserinin sebebi olarak gösterilen HPV nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir ?  HPV özellikle cinsel yolla bulaşır. Cinsel bölgelerde ve servikste hiçbir bulgu vermeyebilir ve sessizce dokuda kalır. Bunun yanında siğil olarak bilinen görünümlere sebep olabilir, Siğil virüsün kanser yapıcı etkisi düşük riskli tipleri tarafından oluşturulur.

14-HPV için geliştirilmiş aşı var mı ?  HPV’nin etkilerinden korunmayı sağlayacak aşı vardır.

(PROF DR.FIRAT ORTAÇ BİLGİLERİNDEN ALINTIDIR)