loading

YENİ DOĞANDA

ÖNEMLİ NOKTALAR

ÖNEMLİ

YENİ DOĞAN BEBEKTE ÖNEMLİ NOKTALAR

ODA ISISI : 23-25 derece idealdir.

Kışın : Body, tulum, çorap, patik

Yazın : Duruma göre body, çorap giydirilebilir.

BANYO ISISI: Aynı sıcaklık yeterli olup özel ısıtmaya gerek yoktur. Banyo sabunlu ve şampuanlı olmak üzere haftada iki gün, diğer günler sadece duş şeklinde olmalıdır. Banyo ve duş sonrası bebeğinizi her gün yağlayın.

EL VE AYAKLAR: Periferik dolaşım yetersiz olduğu için soğuk olur, üşüme bulgusu değildir. İlk 3 aylık dönemde el ve ayaklar soğuk olur. Eldiven giydirmeye gerek yoktur.

HAPŞIRMA: Dış ortama alışma dönemi ve normaldir. Üşüme bulgusu değildir.

HIÇKIRIK: Reflextir. Limon vermeyiniz. Emziriniz.

GÖZ YAŞARMASI: Yeni doğan bebeklerde gözyaşı tıkanıklığına bağlı çapaklanma olabilir. Göz damlası kullanılabilir.

EMZİRME: İlk 1 ay her ağladığında,  istediğinde emzirin. 20 dakika emzirme yeterlidir. Bebek emme reflexinden dolayı uzun süreli emmek ister. 45 dakikayı geçirmeyin.

YENİ DOĞAN REFLEXLERİ:  EMME, ARAMA, YAKALAMA, PARAŞÜT, MORO (ani sıçrama, titreme, kollarını iki yana açma).

BURUN TIKANIKLIĞI: Yeni doğan döneminde sık rastlanır. Serum fizyolojik kullanılır (günde 4-5 kez her iki burun deliğine ikişer damla). Hırıltılı solunuma sebep olabilir.

ALTINI TEMİZLEME: Düzenli yıkama gerekir. Çiş ve kaka temizliği yapılır.

KAKA SAYISI: Sık sık kaka yapabilir. Rengi farklı olabilir. Bunlar normaldir.

TOKSİK ERİTEM: İlk üç aylık dönemde vücutta yaygın döküntü olabilir.

Yeni doğan alerjisi olarak karşımıza çıkar. Endişelenmeye gerek yoktur.

ANNE BESLENMESİ: Hayvansal proteinden zengin diyet  (et, tavuk, balık, süt, yoğurt, ayran yumurta gibi), günde 3 litre sıvı ( =13 su bardağı ) 6 bardak su geri kalan 7 su bardağı kaliteli sıvı (bitki çayları, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi) şeklinde ayarlanabilir.

GAZ: 20. Günün sonunda oluşabilir. Genellikle annenin üşüttüğü, anne sütünün gazlı olduğu, yedikleri, içtikleri ile ilgili olduğu zannedilir. Annenin yediklerine bağlı olarak oluşan gazın bağırsak duvarını geçerek kana karışıp süt kanallarına geçmesi ve sütten bebeğe geçmesi anne sütüne kurulan komplo teorisinden başka bir şey değildir. İNEK SÜTÜ PROTEİN ALLERİSİ HARİÇ.. Annenin gazı sadece anneyi rahatsız eder. Bebeğin gazı kendi bünyesine bağlıdır. 60-75.günlerde en doruğa ulaştığı dönemdir. 90. Günde sona erer. Belirli saatlerde artış gösterebilir.